Ez meg mi?

Ez itt a Mistinguett-médiabirodalom központi egysége.

Célunk, hogy a magyar blogoszférát információkkal lássuk el a franciákról.
Az objektivitás és az információk megbízhatósága, az nem célunk.

Kapcsolat:
misztenget gmail com

Jártam már itt, de én másra emlékszem

Igen, történtek változások.

Régebben csak okoskodtunk, ma informálunk is. Régebben egyprofilúak voltunk, ma színesek, mint a karnevál. Régebben egy blog voltunk, ma több.
Bővebb információkért kattanj ide.

Címkék

A birodalom


Vagyis ez a blog itten. A hasáb tetején láthatók a célkitűzéseink.


Francia politika és közélet. Informatívan, de nem teljes körűen. Ja, és nem is objektíven, mi úgy nem tudunk.


Gasztronómia, na meg a franciák, ahogy közük van hozzá.

Bővebben minderről itt.

A szövetségesek


A francia futballválogatott magyar szurkolói blogja. Beszámolók, hírek, elemzések, meg ami még eszünkbe jut.


A magyar bormédia legnépszerűbb orgánuma. Néha egy-egy francia vonatkozással, tőlünk.

Hideg

2012.11.06. 09:25 - mistinguett

Címkék: ez besorolhatatlan

Kedves látogató, ezúton tudatom veled, hogy ez a blog itten mély álomba szenderült, de jól van. Várja a múzsát, aki majdan csókjával felébreszti a hétfejű sárkánygyík karmaiban, valamint képzavarokban egyaránt kéjesen hentergő szerzőt, aki én vagyok. Mondjam másképp? Meguntam, abbahagytam. Nem firkászok mostanában, csak ritkán itt. De majd ha elkészült a regényfolyamom, szólok.

Addig hallgassál Bernard Adamust.

A Gourcuff-Ben Arfa tengely

2012.05.17. 22:21 - mistinguett

Címkék: allez la france

"És közben még az is előfordulhat, hogy [Laurent Blanc] titkon azt reméli, a "régi Gourcuff" helyett használhatja Ben Arfát." - írtam a minap egy poszt végén, és az éles szemű Integető kartárs azonnal ki is szúrta, hogy itt valami nem stimmel, és rákérdezett, hogy ezzel konkrétan mit is akartam. Hosszú, majd megírom posztban, mondtam, és ha mondtam, írom is.

Tovább.

Kik lehetnek a gyenge láncszemek?

2012.05.16. 21:35 - mistinguett

Címkék: allez la france

Megvan tehát a bő, 26 főt számláló keret. Mi lesz a további menetrend? Blanc azt ígérte a játékosoknak, hogy mindenki pihenhet 4 napot az utolsó meccse után, aztán viszont irány Clairefontaine, ahol kezdődik a felkészülés, az orvosi stáb megpróbálja összefércelni a széthullófélben lévő játékosokat, a félholtra fáradtakat kisimítják, a gyengéket pedig jól megcsuklóztatják naponta háromszor. A jövő hét közepén tehát már mindenki együtt lesz, és elkezdődhet az összemelegítés, Blanc kipróbálhat egy-két dolgot, megnézheti, hogy a játékosok milyen mentális és fizikai formában vannak, kipróbálhat néhány felállást. Minderre lesz kemény négy napja. Négy kemény napja. És akkor 27-én jön az Izland elleni meccs, amelyen a napokban kialakult képet ismét megtekintheti, de ezúttal munka közben, élesben. Másnap estig emésztheti a látottakat, 28-án este pedig, mikor a játékosokat elzavarta aludni, ő iszik egy Red Bullt, összeül a teljes szakértői stábbal, és kitalálják együtt, hogy ki legyen az a három játékos, akit másnap nem említenek az UEFA kérdésére, hogy akkor most kiknek a nevére is nyomtassanak stagepassokat.

Vegyük végig, hogy kik érezhetik veszélyben magukat az eddig összeválogatott 26 focistából.

Tovább.

Ben Arfa beválogatható, Gourcuffnek is van még esélye

2012.05.06. 22:16 - mistinguett

Címkék: allez la france

Laurent Blanc vasárnap interjút adott a TF1 tévécsatorna Téléfoot című műsorának, ahol röviden kérdezgették az esetleges EB-keretről.

Tovább.

Mi olyan nagy szám a francia konyhában? (Második rész)

2012.05.05. 15:51 - mistinguett

Címkék: french paradox

Ott hagytuk el, hogy a francia konyha nem különleges egyáltalán. Ha francia konyhán azt értjük, hogy az, amit a franciák esznek, másképp szólva a francia nép konyháját, az auvergne-i kakastökét meg a Nord-Pas-de-Calais-i büdös sajtot, akkor abban nincs semmi különös. És azt is mondtuk, hogy viszont a francia konyha nem ez. Hanem?

Tovább.

Két kör között

2012.05.04. 10:57 - mistinguett

Címkék: belpolitique

"Ezután jön majd a célegyenes, egyre kevesebb új és meghökkentő ötlettel, majd az első forduló után a második kör, amelyben a két talpon maradt jelölt már olyan centrista lesz, hogy rájuk sem fogunk ismerni." Ezt jósoltuk még márciusban, és, ami azt illeti, teljes stábbal felszerelt, igazi, vérprofi politológusok sem tévedhettek volna nagyobbat ennél.

Tovább.

"A csapat váza megvan" - interjú Laurent Blanc-nal

2012.04.18. 06:00 - mistinguett

Címkék: allez la france

Tegnap reggel jelent meg a Le Parisien című napilapban egy interjú Laurent Blanc-nal. A fordításért katt...

...ide.

Harc a szalonképes szélsőjobbért - Marine Le Pen

2012.04.17. 10:18 - mistinguett

Címkék: belpolitique

1976. november 1., rue Poirier, Párizs. A 15. kerületi utcát robbanás rázza meg. A 9. szám alatt található ház negyedik emeletén valaki 20 kg robbanóanyagot helyezett el és robbantott fel. A házban többen megsérülnek, de csodával határos módon mindenki túléli a merényletet. Mi lehetett az indíték? A negyedik emelet egyik lakója tudni véli a választ: a merénylet ellene irányult, az indíték pedig politikai. Az illetőt Jean-Marie Le Pennek hívják, aki ekkor négy éve elnöke a maga által alapított szélsőjobboldali pártnak, a Front Nationalnak. Soha nem derül ki, hogy valójában ki állt a merénylet mögött. Le Pen és köre állítja, hogy politikai támadás volt, mások azzal gyanúsítják meg, hogy ő maga rendezte az egészet, egy harmadik elmélet szerint a támadás leszámolás volt: Le Pen a hetvenes évek elején ismerkedett össze egy gazdag üzletemberrel, Hubert Lambert-rel. Lambert-t lenyűgözi az akkor még kevéssé ismert politikus, Franciaország reménységét látja benne, a jövő nagy államférfiját, ezért finanszírozza a '72-ben alakult FN-t. Sőt, végrendeletében kisebb vagyont, becslések szerint mintegy 30 millió frankot hagy a szegény sorból származó Le Penre. Egyes források szerint a merénylet mögött valójában ez a hagyaték állt. De akárhogy legyen is, a hangos nyilatkozatok mögött, a háttérben meghúzódik egy nyolc éves kislány: Jean-Marie Le Pen legkisebb lánya, Marine, aki később úgy emlékszik vissza a merényletre, mint a pillanatra, mikor rádöbbent, hogy édesapja nem mindennapi ember. És hogy vannak, akik haragszanak rá.

Tovább.

Fashion news: bemutatták az új mezt

2012.04.17. 10:15 - mistinguett

Címkék: allez la france

Mármint a válogatottét.

Tovább.

Csalhat-e Sarkozy? (Összeesküvés-elmélet)

2012.04.02. 06:00 - mistinguett

Címkék: belpolitique

Nagyon-nagyon komolyan figyelmeztetjük az olvasót, hogy ez a poszt nem több, mint játék, események és történések összekapcsolása önkényes és saját logika szerint, fantazmagória, konteó, zsonglőrködés a tényekkel. Így van megírva, így is tessék olvasni.

Tovább.

Gyorshírek

2012.03.23. 15:24 - mistinguett

Címkék: belpolitique

Egy-két gyorshír az utóbbi napok politikai történéseiről.

Tovább.

Kihívó és favorit: François Hollande

2012.03.22. 15:19 - mistinguett

Címkék: belpolitique

"Lemondtam mindenről, ami örömet okoz." Ezzel a mondattal válaszolt François Hollande arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült a választási kampánya előtt hónapok alatt formába hoznia magát - azaz többek között valami 20 kilót fogynia. Kocsmapulti politizálásoknál két dolgot szokás az elnökségre aspiráló szocialista jelöltek szemére vetni: hogy unalmasak, és hogy nincs bennük elég kitartás. Ha a kritika első fele ezúttal is relevánsnak hathat, az akaraterőt, ahogy a fenti idézet mutatja, Hollande-nál aligha lehet hiányolni.

Tovább.

Megvannak a hivatalos indulók

2012.03.18. 14:07 - mistinguett

Címkék: belpolitique

Megvan a 2012-es franciaországi elnökválasztás hivatalos indulóinak listája.

Tovább.

Abidal visszaesett

2012.03.16. 10:08 - mistinguett

Címkék: allez la france

Tavaly március 15-én jelentette be a Barcelona, hogy Abidalt májdaganattal kell műteni. A sokkoló hírt hamarosan felváltotta a csodás és örömteli: Abidal operációja sikeresen lezajlott, Abidal már edzett, Abidal már kerettag lehetett, végül pedig Abidal játszott a BL-döntőn, sporttörténeti pillanat volt talán, mikor alig több mint két hónappal a műtétje után ő vehette át a győztesenek járó serleget.

Tovább.

Aki még nem olvasta az új felületről szóló tudnivalókat, itt megteheti.

Elzászi szilváni

2012.03.16. 09:19 - mistinguett

Címkék: a művelt alkoholista

Ki tudja miért, az utóbbi időben alig ittam elzászi borokat. Talán csak azért, mert a borosomnál hátul vannak, egy alsó polcon, vagy mert nem tetszik az a hülye hosszukás üveg, ami nem fér be a hűtőajtó alsó polcára. Legutóbb azonban valami nagyobb testű fehéret kerestem, és akkor eszembe jutott Sylvie Spielmann (ejtettem már itt szót róla pinot noirilag) biodinamikus edelzwickere, majd ahogy nyúltam felé, félúton meggondoltam magam, és inkább egy 2006-os sylvanert kaptam le a polcról. Megkóstoltam, tetszett, el is töprengtem, hogy mi a fenéért hanyagolom én ezeket az elzásziakat annyira, és legközelebb, egy másik borosnál már kifejezetten elzászi sylvanert kerestem, táguljon az a horizont.

 

Tovább.

Aki még nem olvasta az új felületről szóló tudnivalókat, itt megteheti.

Egy jó hír, egy rossz hír Sarkónak

2012.03.13. 10:43 - mistinguett

Egy friss közvéleménykutatás szerint Nicolas Sarkozy nyerné az elnökválasztás első fordulóját.

Tovább.

Aki még nem olvasta az új felületről szóló tudnivalókat, itt megteheti.

Nagy szavak, vajúdó hegyek - tudnivalók a francia kampány-dramaturgiáról

2012.03.12. 13:54 - mistinguett

Címkék: belpolitique

Nicolas Sarkozy a minap egy kampányeseményen Franciaország schengeni zónából való kilépésével fenyegetőzött. A francia belpolitikában teljesen járatlan, de az általános politikai gondolkodást minimálisan ismerő laikusok is könnyen dekódolhatják, hogy egy ilyesfajta fenyegetőzést aligha kell komolyan venni: ez egy kampányfogás, nem több, és nem is kevesebb. Akik pedig kicsit jobban követik a francia politika aktuális alakulását, tudják, hogy nem Sakrkozyé volt az egyetlen "botránykereső" megnyilvánulás. Mostanra érkeztünk el ugyanis az elnökválasztások előtti kampány azon stádiumába, amelyben a jelöltek egymásra licitálva próbálják a figyelmet önmagukra irányítani.

A francia választásoknak általában van egy meghatározott dramaturgiájuk, amit érdemes ismerni, ha valamennyire el akarunk igazodni a kampány nagy szavai között.

Tovább.

Aki még nem olvasta az új felületről szóló tudnivalókat, itt megteheti.

Mi olyan nagy szám a francia konyhában? (Első rész)

2012.03.06. 17:02 - mistinguett

Címkék: french paradox

Sorozatban válaszolunk a fenti kérdésre. Rizsa, észosztás, kultúrtripp, minden, mi reánk általában véve jellemző.

Tovább.

Aki még nem olvasta az új felületről szóló tudnivalókat, itt megteheti.

Gyorshírek

2012.03.02. 14:42 - mistinguett

Címkék: belpolitique

Óriási szenzáció! Kifütyülték Sarkozyt! Marine Le Pen bajban van! Bayrou a legnépszerűbb jelölt! Hollande 75 %-os adót vizionál! Sarko exei! Rátámadtak Montebourg-ra! Óriási szenzáció! - Ilyenek történtek a napokban francia politikában.

Tovább.

Aki még nem olvasta az új felületről szóló tudnivalókat, itt megteheti.

Revü: A L Á Z A T O T, és akkor jó

2012.03.01. 15:36 - mistinguett

Címkék: allez la france

A hidegfejű analízis előtt engedjünk meg magunknak egy forrófejű bevezetőt. Kurva jó meccs volt, a Blanc-éra legjobb teljesítményt nyújtó francia válogatottjával, és egy váratlan, örömteli eredménnyel.

Most lássuk a részleteket.

Tovább.

Aki még nem olvasta az új felületről szóló tudnivalókat, itt megteheti.

 

Előjáték: Németország

2012.02.29. 00:34 - mistinguett

Címkék: allez la france

Megboldogult ifjúkoromban, a 90-es évek vadkapitalizmusában, a fiatal, kigyúrt, beecstasyzott újgazdagivadékoknak volt egy divatjuk: ha valami kis mitugrász a diszkóban csúnyán nézett rájuk, vagy szépen a nőjükre, odamentek, és azt kérdezték: "fej vagy gyomor?" Nem állítjuk, hogy a német futballválogatott vadkapitalista vagy újgazdag lenne, de ha most feltenné a kérdést a kékeknek, hogy "hát gyerekek, akkor mi legyen?", sajnos a franciák nem nagyon tudnának a heherészésnél jobb reakciót kitalálni. Persze nem állítjuk, hogy Blanc-ék pofonért mennek Brémába, de ha összeráncoljuk a szemöldökünk, és felidézzük, mit csináltak a fritzek a hollandokkal legutóbb, maradjunk annyiban, hogy szép eredményként könyvelnénk el azt is, ha a franciák tisztességes játékkal, 1-2 rúgott góllal, izgalmas meccsen kapnának ki. Sőt, talán ez lenne a legjobb.

Tovább.

Aki még nem olvasta az új felületről szóló tudnivalókat, itt megteheti.

 

Használati útmutató

2012.02.27. 16:00 - mistinguett

Címkék: ez besorolhatatlan

Kétszer ugyanabba a folyóba nem léphet senki sem. Rohantában változik a világ, tegnap még azt se tudtuk, melyik a pelenka eleje, most meg már csak nézzük, hogy lesz lánykából nő, aztán meg néni. Mi is változunk közben, ha akarjuk, ha nem, milyen izgi, reggel felkelünk, beletekintünk a tükörbe, és azon gondolkozunk, csótány néz-e vissza, vagy tekintélyes úriember. Egy valami nem változik soha a büdös életbe: hosszú, béna és felesleges bevezetőket írunk a posztokhoz. Így szűrjük az olvasókat.

Szóval meg vagyunk változva, ezt persze csak az vette észre, aki már régebbről ismer minket, de aki újonnan jön, annak is hasznos lehet elolvasni ezt a posztot, ha majd egyszer elkezdjük végre, mert most mi itt könyörtelenül leírjuk, hogy mire lehet itten számítani.

Ben Arfa nincs, Amalfitano van Németország ellen

2012.02.23. 23:15 - mistinguett

Címkék: allez la france

Blanc kihirdette a jövő szerdai, németek elleni barátságos meccs keretét.

Odaát.

Aki még nem tudja: változások lesznek.

Három kis színes

2012.02.22. 01:38 - mistinguett

Címkék: belpolitique

Rövid, szaftos hírek a francia belpolitika szappanoperai bugyrából.

Odaát.

Aki még nem tudja: változások lesznek.

Languedoc nagyot álmodik

2012.02.21. 08:06 - mistinguett

Címkék: a művelt alkoholista

Languedoc, megint. Volt már szó erről a feltörekvő borvidékről többször is, AM szerelmet vallott neki, én ballagást ünnepeltem vele, majd együtt kóstoltunk egy hatos mintát belőle. Mégis ismét előveszem a témát, mert a téma előkerült. Nagyon, de nagyon úgy tűnik, hogy Languedoc most már tényleg komolyan gondolja: a legjobb módja az egyre keményebb (és globális, óh, Uram) konkurenciával és a változékony piaci igényekkel való szembenézésnek az előremenekülés lesz. Languedoc fel akar zárkózni a nagyokhoz. És elkezdte a harcot.

Az igazság odaát.

Aki még nem tudja: változások lesznek.süti beállítások módosítása