Ez meg mi?

Ez itt a Mistinguett-médiabirodalom központi egysége.

Célunk, hogy a magyar blogoszférát információkkal lássuk el a franciákról.
Az objektivitás és az információk megbízhatósága, az nem célunk.

Kapcsolat:
misztenget gmail com

Jártam már itt, de én másra emlékszem

Igen, történtek változások.

Régebben csak okoskodtunk, ma informálunk is. Régebben egyprofilúak voltunk, ma színesek, mint a karnevál. Régebben egy blog voltunk, ma több.
Bővebb információkért kattanj ide.

Címkék

A birodalom


Vagyis ez a blog itten. A hasáb tetején láthatók a célkitűzéseink.


Francia politika és közélet. Informatívan, de nem teljes körűen. Ja, és nem is objektíven, mi úgy nem tudunk.


Gasztronómia, na meg a franciák, ahogy közük van hozzá.

Bővebben minderről itt.

A szövetségesek


A francia futballválogatott magyar szurkolói blogja. Beszámolók, hírek, elemzések, meg ami még eszünkbe jut.


A magyar bormédia legnépszerűbb orgánuma. Néha egy-egy francia vonatkozással, tőlünk.

A valóság mindig az irodalmat másolja

2009.10.29. 03:00 - mistinguett

Címkék: irodalom anekdota mindennapjaink szürkesége

1972-ben Robert Merle megjelentetett egy regényt. Címe: Malevil. A könyv arról szól, hogy egy atomháború következtében az emberiség majdnem teljesen kipusztul, és azt írja le, hogy az életben maradtak hogyan próbálják túlélni a katasztrófát és feltámasztani poraiból az emberi társadalmat. A regény egyfelől utópia, másfelől amolyan zöld kiáltvány az atom ellen.

A könyv címe, szóval a "Malevil" a település neve, ahol a túlélők túlélnek. A legkézenfekvőbb értelmezés szerint ez egy "beszélő név", a "mal" (rossz)  és "ville" (város) szavak összetételéből.

Tizenhárom évvel Merle regényének születése után Franciaországban, nem messze a svájci határtól új atomerőművet adnak át. A neve Creys-Malville. A Merle könyvét ismerők talán eljátszottak a gondolattal, hogy nem a sors kihívása-e az erőműnek a Malville nevet adni, ami ugye kiejtésre ugyanaz, mint a Malevil. Az erőműnek már az építése sem volt kalandoktól mentes: '77-ben zöld aktivisták nagy demonstrációt szerveztek az épülő erőműhöz, összecsaptak a rendőrökkel, az összecsapásban egy Vital Michalon nevű aktivista életét vesztette. '82-ben máig sem tisztázott körülmények között valaki(k) rakétavetővel indított(ak) támadást az építkezés ellen. Mindennek ellenére 1985-ben üzembe helyezik az atomerőművet. 1987-ben azonban működési hiba miatt a reaktort leállítják. 1994-ig kell várni, hogy a hatóság engedélyezze az erőmű újbóli üzembe helyezését, ám a miniszterelnök felfüggeszti az engedélyt, majd 1997-ben meg is semmisíti. 1998-ban az erőművet végleg bezárják.

Élt: 11 évet. Működött: 4,5 évet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mistinguett.blog.hu/api/trackback/id/tr61447584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása