Ez meg mi?

Ez itt a Mistinguett-médiabirodalom központi egysége.

Célunk, hogy a magyar blogoszférát információkkal lássuk el a franciákról.
Az objektivitás és az információk megbízhatósága, az nem célunk.

Kapcsolat:
misztenget gmail com

Jártam már itt, de én másra emlékszem

Igen, történtek változások.

Régebben csak okoskodtunk, ma informálunk is. Régebben egyprofilúak voltunk, ma színesek, mint a karnevál. Régebben egy blog voltunk, ma több.
Bővebb információkért kattanj ide.

Címkék

A birodalom


Vagyis ez a blog itten. A hasáb tetején láthatók a célkitűzéseink.


Francia politika és közélet. Informatívan, de nem teljes körűen. Ja, és nem is objektíven, mi úgy nem tudunk.


Gasztronómia, na meg a franciák, ahogy közük van hozzá.

Bővebben minderről itt.

A szövetségesek


A francia futballválogatott magyar szurkolói blogja. Beszámolók, hírek, elemzések, meg ami még eszünkbe jut.


A magyar bormédia legnépszerűbb orgánuma. Néha egy-egy francia vonatkozással, tőlünk.

Javítókulcs és értékelés

2009.07.16. 10:49 - mistinguett

Javítókulcs

1. Az itt felsoroltak közül melyik állat fordul elő természetes körülmények között Franciaországban?

a/ Túzok. 2002-ben a szemetek betelepítettek Provence-ba 12 egyedet. A rohadt hazaáruló túzokok meg, úgy tűnik, jól érzik magukat: tavaly már több mint harmincat számoltak meg belőlük. Persze, még csak az kéne. A túzok a mienk, nem adjuk senkinek.

b/ Oroszlán. Lyon neve is innen van, az Alpok lábánál él az oroszlán egy jóval kisebb, vadmacskaszerű válfaja, bár az utóbbi időben már alig láttak belőlük egy párat. Naná, és az Alpokba jár vadászni, a dauphiné-i delfinekre.

c/ Fóka. Bretagne-ban él egy-két kisebb kolónia. Az évezred elejére majdnem kipusztultak, de szorgos aktivisták megmentették őket, mindössze 8-ról több mint százra nőtt az egyedek száma. Így igaz.

d/ Madárpók. Egyre többen tartanak pókot otthon, az utóbbi időben évente 10-12 ezer madárpókot adnak el Franciaországban. A madárpók az egyik legellenállóbb fajta, a jég hátán is megél, ráadásul gyorsan szaporodik. Az elkószált / kidobott / elveszített egyedek a szabadban élnek tovább, és szaporodnak ezerrel. Becslések szerint ma 90-110 ezer madárpók él szabadon Franciaországban. Hát nem annyira. De ijesztgetésnek jó. (Még akkor is, ha tudjuk, hogy a tarantella (vagy -tula, ki hogy szereti) a mediterráneumban honos.)

2. Melyik szavunk itt megadott francia erede marhaság?

a/ Sezlon. Eredete: "chaise longue", ejtsd [sez long], annyit tesz 'hosszú szék' azaz nyugágy. Ez nem marhaság, ez így van.

b/ Smafu. Erdete: "je m'en fous", ejtsd [zsö man fu], vagányabban [zsmanfu] annyit tesz 'szarok rá'. Ez is igaz, állítólag német közvetítéssel jött be hozzánk.

c/ Máriás. Az ulti régebbi neve, ha valaki nem tudná. A "mariage" (ejtsd [máriázs]) szóból jön, ami házasságot jelent. Bizony.

d/ Bor. A Bordeaux-ból. Na ez viszont baromság. A bor már az első írásos nyelvemlékeinkben is bor, a bordói viszont csak a XVII-XVIII. században kezd világhírű lenni.

3. Melyik állítás igaz a francia autókra?

a/ Egy 2008-as piackutatás szerint a magyar férfiak szerint a francia autók a legmegbízhatóbbak. A piackutatókról szinte bármit el tudunk képzelni, de ezt talán még ők se hoznák ki.

b/ Nagy áttörés volt, mikor egy francia autó benevezett egy bicikliversenyre. Igaz, utolsó lett, de végig tudott menni a távon. Igen, a múlt század elején, a világon elsőként.

c/ Egyes modellekre pedált is terveznek, hogy akkor is lehessen menni velük, mikor lerobbannak. Még nem jutott eszükbe.

d/ A Ferrari Testarossát a Renault tervezte, de túl drága volt népautónak, ezért az egészet eladták az olaszoknak. Álmodik a nyomor.

4. Tudja-e egy átlag-francia, hogy mi történt 1920. július 4-én?

a/ Nem tudja. Ez túl enyhe kifejezés.

b/ Dehogy tudja. Ez túl enyhe kifejezés.

c/ Honnan tudná? Ez túl enyhe kifejezés.

d/ Nem július, hanem június, te tahó. Egységben az erő.

5. Kábé mennyibe kerül egy milliliter Château Mouton Rothschild 1945?

a/ Annyiba, mint Ottlik Géza és Hugh Kelsey Kalandozás a bridzs ismeretlen vízein című könyvének francia fordítása. A szóban forgó bor a világ legdrágábban elkelt bora, 22650 eurót adtak egy palackjáért, ami azt jelenti, hogy egy milliliter kb. 30 eurót kóstál belőle. Ottlik könyve az amazonon 30-32 euróért kapható franciául, szóval ez a helyes válasz.

b/ Annyiba, mint egy kurva a place Pigalle-on. Arra nem elég.

c/ Annyiba, mint egy adag LSD valamelyik francia nagyvárosban. Akár három adagra is futja belőle. 

d/ Annyiba, mint egy üveg Dankó Pista édes vörös. Ebből meg még sokkal többre.

6. Melyik mell NEM Sophie Marceau-é?

a/ Nem, ez Tompos Kátya színművésznőhöz tartozik.

b/ Igen.

c/ Igen.

d/ Igen.

7. Hány Lajos nevű király uralkodott Franciaországban a XVIII. században?

a/ 1

b/ 2

c/ 3 14-15-16

d/ 4

8. Kire utalt Jacques Chirac, mikor azt mondta: "Én döntök, ő végrehajt"?

a/ Bernadette Chiracra, mikor arról kérdezték, ki választja a felesége fodrászát. Nem, de majdnem.

b/ Nicolas Sarkozyrare, mikor az pénzügyminiszter volt. Igen, és ezzel nagy felhördülést okozott, mert a francia alkotmány szerint az elnök nem dönthet, csak a kormány. Ja, ráadásul pont július 14-én mondta, egy interjúban (2004-ben).

c/ Az állami TV igazgatójára egy kiszivárgott felvételen, ahol arról beszél, hogyan irányítja a médiát. Azért az durva lett volna.

d/ Ezt nem Chirac mondta, hanem Serge Dassault milliárdos, méghozzá pont Chiracra. Ez meg még durvább, ha népfelkelés nem is lett volna, az biztos, hogy Chirac nem marad elnök még 2007-ig.

9. Balzac melyik könyve kötelező olvasmány a francia gimnáziumokban?

a/ A Goriot apó, mint nálunk. Hát nem.

b/ Nincsenek kötelező olvasmányok, a tanár dönti el, mit kell olvasni. Így van. Bár azt nem tudom, hogy most az új rendszerben nálunk vannak-e még központilag kiválasztott kötelezők. Remélem, nincsenek.

c/ Az Elveszett illúziók. Nem.

d/ Balzac nem tananyag. Az azért beb.szna.

10. Melyik sorrend jó az alábbiak közül?

a/ Párizs, Marseille, Lyon, Lille. Nem jó, a lyoni aglomeráció nagyobb a marseille-inél.

b/ Napóleon, XVIII. Lajos, Napóleon, XVIII. Lajos. Nem jó, Napóleon visszatérése és XVIII. Lajos vissza-visszatérése között még II. Napóleon is uralkodott, igaz csak névlegesen, két hétig, és lehet, hogy nem is tudott róla.

c/ Saláta, főétel, sajt, desszert. Ez jó. Vannak "főétel-saláta-sajt-desszert"-partizánok is, de a klasszikus sorrend ez.

d/ 306, 307, 308, 309. Természetesen a Peugeot-modellekre gondoltunk. Valami rejtélyes okból kifolyólag a 309 volt leghamarabb (1985-93).

Értékelés

1. Ha mind a tíz kérdésre tudta a helyes választ: Ön túl művelt, agyonolvasta magát, blöffölni is tud, ráadásul Franciaországot betegesen ismeri. Sok ez. Ne tájékozódjon annyit, nézzen több meccset és/vagy divatbemutatót a tévében, a maradék időt pedig töltse kizárólag kertészkedéssel és pecázással.

2. Ha egyik kérdésre sem tudta a választ: Ön a mi emberünk. Olvassa a blogot rendszeresen.

3. Ha 1-9 kérdésre tudta a választ: Ön a középmezőnybe tartozik. Ön átlagos. Ön se nem túl jó, se nem túl rossz. Az Önhöz hasonlóak választották meg Adolf Hitlert, csináltak forradalmat 1956-ban, és vásárolnak Boci csokit. Ön irányítja a történelmet, Ön a felelős mindenért, és Ön ért el mindent. Az Ön véleményére kíváncsiak a piackutatók, Önnek készül a tévéadás és a napilap, Önért verseng az Opel és a Volkswagen. Milyen érzés?

A bejegyzés trackback címe:

https://mistinguett.blog.hu/api/trackback/id/tr501248939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Franci1969 2009.10.09. 09:04:26

régen szórakoztam kérdőíven ilyen jót!!

helyes találataim száma: 3
(fóka, bor(deaux) és június 4.)

a 10es kérdésre azt hittem vicc :s

a piackutatókat lekoptatom, a tv és rádió nem jut el a lakásomba, autóm nincs. a többi nagyjából stimmel ;)


süti beállítások módosítása