Ez meg mi?

Ez itt a Mistinguett-médiabirodalom központi egysége.

Célunk, hogy a magyar blogoszférát információkkal lássuk el a franciákról.
Az objektivitás és az információk megbízhatósága, az nem célunk.

Kapcsolat:
misztenget gmail com

Jártam már itt, de én másra emlékszem

Igen, történtek változások.

Régebben csak okoskodtunk, ma informálunk is. Régebben egyprofilúak voltunk, ma színesek, mint a karnevál. Régebben egy blog voltunk, ma több.
Bővebb információkért kattanj ide.

Címkék

A birodalom


Vagyis ez a blog itten. A hasáb tetején láthatók a célkitűzéseink.


Francia politika és közélet. Informatívan, de nem teljes körűen. Ja, és nem is objektíven, mi úgy nem tudunk.


Gasztronómia, na meg a franciák, ahogy közük van hozzá.

Bővebben minderről itt.

A szövetségesek


A francia futballválogatott magyar szurkolói blogja. Beszámolók, hírek, elemzések, meg ami még eszünkbe jut.


A magyar bormédia legnépszerűbb orgánuma. Néha egy-egy francia vonatkozással, tőlünk.

Számok

2011.04.01. 03:00 - mistinguett

Címkék: ez besorolhatatlan

Most itt mutatunk néhány számot.

90. Méghozzá tonna. A második világháborúban franciák és németek hadakoztak egymás ellen, ez, úgy sejtjük, senkinek sem érdemi információ. Hogy a hadakozáshoz bunkereket meg ilyen kedves akadálypályákat építettek maguknak és egymásnak, az sem. Hogy a hadakozás után sem a vesztes, sem a győztes fél nem állt neki összeszedni az akadálypályát, az sem olyan meglepő. Hogy ennek folytán az ott maradt, az meg logikus. Az utóbbi években önkéntesek szedik össze a 2. vh-ból a francia Alpokban maradt szögesdrótot. Eddig mintegy 90 tonnát gyűjtöttek be.

2. Évente ennyi sajt tűnik el Franciaországban. A franciák ugye rettentő büszkék a sajtjaikra, teljes joggal. Egy időben azzal dicsekedtek a gallok, hogy az év minden napján tudnának más sajtot enni, és ez simán meg is felel a valóságnak, több mint 400 típusú sajtjuk van még ma is. Igen ám, csakhogy a sajt az olyan portéka, amit meg kell venni és enni, különben nem érdemes megcsinálni. Az utóbbi időben évente két fajtával kevesebb színezi a nagy francia sajtpalettát.

90. Ennyi percig ebédelt egy átlag francia 20 évvel ezelőtt. Még most is vannak olyan francia munkahelyek, ahol az ebédidő simán eltart két óráig. Nagyobb városokban ez logikus is lenne, hiszen mondjuk Lyonban hazaszaladni ebédelni nem egy villanat. A napi 7 órás munkaidőt pedig simán be lehet osztani 9-12, 14-18-as ütemezéssel, így bőven juthatna idő a francia étkezési kultúra ápolgatására. Igen ám, csak az angolszászok... észak-európai barátainknál más a hozzáállás ehhez a kérdéshez, és a Franciaországba betelepült cégek is jobban szeretik, ha az ebéd egy, az íróasztalnál email-írás közben hamarjában elfogyasztott szendvicsre korlátozódik. A verseny pedig verseny, a piac pedig piac, a hotdog-kultúra pedig begyűrűzik kegyetlen, ma már csak 31 percet tölt ebéddel az átlag francia. Mondjuk valószínű, hogy ez még mindig nem rossz.

200.000.000. Kettőszáz-millió. Euró. Évente. Ennyit keresnek a borhamisítók a "nagy borok" hamisításával. A nagy borokon mitikus évjáratú bordói meg burgundi meg egyéb borokat kell érteni. Mióta a bor egyre szélesebb körben kezd divattá válni, az ilyen régi nagy boroknak az ára csak száll és száll elfele. Naná, hogy megjelentek az ügyesek, akik úgy gondolják, a kínai újgazdag úgyse fogja tudni megállapítani, hogy most tényleg ezerkilencszázkevéses sattó margót iszik-e, vagy ezerkilencszázsokasat, csak penészes üvegből. A nagyborhamisítás így hát egyre jobb üzlet. [Egyébként éppen tegnap írt erről egy tök jó posztot Alföldi Merlot a Művelt Alkeszon.]

7. Ennyi euróval lehet megvesztegetni egy szenegáli hivatalnokot, hogy kiadjon egy kamu igazolást arról, hogy valaki fél évig Szenegálban élt. Erre pedig azért van szükség, mert aki legalább 6 hónapig külföldön él, annak joga van arra, hogy ott, külföldön szerezzen jogosítványt, és ne Franciaországban. Franciaországban ugyanis olyan sokan akarnak jogsit szerezni, hogy a tanfolyamok dugig teltek, a vizsgákra is rengeteget kell várni. Aki esetleg nem megy át az első vizsgáján, akár másfél-két, sőt akár még több évet is malmozhat, mire meglesz a jogsija. Ami alapáron egy ezres, euróban, de minél többet kell várni, annál drágább, mert az autós iskolák nem engedik vizsgázni azt, aki nem vezetett egy ideje. Ezzel szemben Szenegálban, ha megfizeti az ember, egy hét alatt simán lejogsizhat. A megfizetés azt jelenti, hogy 300 euróból kacagva kijön. Plusz 7 euró a hivatalnoknak. Az utóbbi időben kicsit megugrott Dakar idegenforgalmi bevétele.

58. Jelenleg ennyi nukleáris reaktor van Franciaországban. A franciákat nagyon, de nagyon érzékenyen érinthetik a japán események. Ebben a pillanatban, a jelen gazdasági és ipari tevékenység mellett az emberiségnek biz' szüksége van az energiára. Méghozzá dögivel. Mármost bármennyire szépek is a szélmalmok, mert szépek, az igaz, mindjárt nem tetszenének annyira, ha minden utcasarkon, füves tisztáson és kopár hegyormon állna belőlük kettő darab. A baj az, hogy az innovatív energiákkal egyelőre, hangsúlyozzuk, egyelőre nem tudjuk mennyiségileg pótolni a jó öreg kőolajasat. Atomreaktorokkal igen. Franciaország atomnagyhatalom, biztonságtechnikában vezér, a nukleáris energia őnáluk nagyon nagy biznisz. A fukusimai cucc miatt fellángolt anti-atomság ezért sokat árthat nekik, mert hiába hangoztatja az összes létező atomszakértő, hogy Franciaországban se 8,9-es földrengés, se cunami nem szok lenni, most nagyon nem szereti a nép az atmot.

101. Megye. Eddig száz volt, ám tegnap megyévé avatták a Madagaszkár és Mozambik között kb. kétharmad-úton található Mayotte szigetét. A franciák egykori gyarmatbirodalmából mára nem sok minden maradt, ami mégis, annak saját státusza van, és nagyobb függetlensége, mint az európai francia régióknak és megyéknek, Új-Kaledónia pl. hamarosan függetlenné is válik. Mayotte maga kívánt francia megyévé válni, népszavazással döntötték el.

8. Ezzel a nyolcassal együtt ennyi számot mutattunk. Hogy most az egyszer ne legyen már kerek. Vagy 12, vagy 13+1. Eredeti, mi?

A bejegyzés trackback címe:

https://mistinguett.blog.hu/api/trackback/id/tr762787730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buta_lúd (törölt) 2011.04.02. 15:01:48

legalább annyira mint homérosz :)

buta_lúd (törölt) 2011.04.03. 11:03:20

...és még az, hogy az alpokba rakott szögesdrótok a németek ellen kerültek oda?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.04.03. 16:14:53

@buta_lúd: Vagy a németek rakták le őket az amcsik ellen. Nem emlékszem, két-három éve láttam egy műsort erről a szögesdrót-gyűjtő akcióról, de már nem emlékszem a konkrét részletekre, csak a számra. Második világháborúban se vagyok jó, fogalmam sincs, hogy ki harcolt ki ellen mikor hol. Viszont egyszer túráztam valahol Provence-ban, akkor személyesen is láttam ottmaradt bunkert meg vasakat.


süti beállítások módosítása