Ez meg mi?

Ez itt a Mistinguett-médiabirodalom központi egysége.

Célunk, hogy a magyar blogoszférát információkkal lássuk el a franciákról.
Az objektivitás és az információk megbízhatósága, az nem célunk.

Kapcsolat:
misztenget gmail com

Jártam már itt, de én másra emlékszem

Igen, történtek változások.

Régebben csak okoskodtunk, ma informálunk is. Régebben egyprofilúak voltunk, ma színesek, mint a karnevál. Régebben egy blog voltunk, ma több.
Bővebb információkért kattanj ide.

Címkék

A birodalom


Vagyis ez a blog itten. A hasáb tetején láthatók a célkitűzéseink.


Francia politika és közélet. Informatívan, de nem teljes körűen. Ja, és nem is objektíven, mi úgy nem tudunk.


Gasztronómia, na meg a franciák, ahogy közük van hozzá.

Bővebben minderről itt.

A szövetségesek


A francia futballválogatott magyar szurkolói blogja. Beszámolók, hírek, elemzések, meg ami még eszünkbe jut.


A magyar bormédia legnépszerűbb orgánuma. Néha egy-egy francia vonatkozással, tőlünk.

A francia sajtó vigyázó szemei

2010.04.12. 15:30 - mistinguett

Címkék: politika néplélek mindennapjaink szürkesége

Szemle. Szerűség.

 

Megfogadtuk, hogy kizárólag abban az esetben foglalkozunk a választásokkal itten, ha a franciák nekiállnak trianonozni. Kedves olvasóink nem fogják elhinni, mi történt.

A francia sajtó javarészt már a választások előtt letudta a választások tudósítását, címlapon pedig nemigen szerepeltünk, nyilván azért, mert a Párizs-Varsó-Moszkva-tengely ezt megakadályozta, a francia lapok úgy gondolták, hogy egy kelet-európai hír bőven elég az első oldalra. A választásokról magukról nem is nagyon született érdekes anyag, az AFP meg a Reuters szövegét vették át a nagyobb francia napilapok. Ezekben tegnap vagy tegnapelőtt elmodták a tényeket meg az előrejelzéseket, ma meg az eredményeket. Nem is linkeljük ide őket, nézzen utána, aki akar, egyedül, ügyesen. Komoly helyzetértékelés egyikben sem volt, magyarázat is csak annyi, hogy 2008-ban majdnem becsődöltünk, de aztán jött a gyorssegély, hogy eddig nem volt szélsőjobb a parlamentünkben, meg hogy Orbán Viktor karizmatikus.

Megtették azonban hatásukat a Jobbik korábbi kirohanásai, a Magyar Gárda és a nyári cigánygyilkosságok: a választások előtti napokban három nagyriport is megjelent a magyar társadalmi feszültségekről.

Az egyik ilyen az Express április 8-14-i számában található. Címe: Magyarország - A fiatal gárdista és az öreg démonok. Vagy valami ilyesmi, szerintem biztos le lehet fordítani frappánsabban is. A Dominique Lagarde tollából származó írás fenyegető képet fest a magyar állapotokról, a Gárdáról, a Gój Motorosokról, elmagyarázza, hogy micsoda borzalmas civilháborús helyzet van Magyarországon, valamint Baldzsnak írja a Balázst, Kóka Jenőt meg Sanö Kokának. Amúgy nem vagyunk ékezetfasiszták, a saját nevünket is ékezet nélkül írjuk a külföldieknek, elég nekik így megbirkózni vele, mit sokkoljuk szegényeket, meg értjük azt is, hogy hogy lesz a J-ből S és az á-ból d, csak hát. Amúgy nem olyan rossz az Express cikke, és egy dolog mindenképp a becsületére válik, hogy tudniillik sebtiben elmagyarázza, mijaza Trianon. Most itt megállunk egy percre.

A versailles-i békeszerződésekről, ez nem újdonság, a franciák nem tudnak ló izé semmit se. A többség egyébként még azt se sejti, hogy egyáltalán volt az első véhá végén valami szerződés, őnekik a világháborúról Verdun jut eszükbe, a világháború végéről meg az, hogy az évfordulón nem kell dolgozni menni. A tájékozottabbak tudják ugyan, hogy volt békeszerződés, de a magyar sérelmekről ők se tudnak, csak a németekről. Egyébként van egy olyan francia értelmiségi réteg, amely kifejezetten utálja a Clemaenceaut, mert túl szigorú volt a németekkel, és őszerintük ezért roppant meg Németország annyira, hogy Hitler hatalomra jusson, és elszabaduljon a' Pokloknak a' Pokla. De a magyar sérelmekről ők se értesültek, sajna. Na vajon mért nem. Nem, semmi tengely nincs a dologban, csak egyszerűen annyi, hogy egy átlagos műveltségű nyugati ember képzeletében a trianoni diktátumkor Magyarország mint olyan nem nagyon van jelen. Egy átlagos műveltségű nyugati ember ugyanis a XVIII. majd XIX. században Habsburg birodalomról tanul, Magyarországról meg nem, minthogy a török elkotródása és a kiegyezés között mink közigazgatásilag sajnos nem éltünk külön életet. Azt esetleg olvasták itt-ott az első világháború kapcsán, hogy Ausztria-Magyarország, de arról általában fogalmuk sincs, hogy Magyarország ebben a párosban hogy van jelen. Nem tudják, ki volt Deák Ferenc, és az vesse rájuk az első követ, aki tudja, ki volt Adolphe Thiers. Egy átlagos francia agyában sajna mink még a világháború végén is az osztrákok tartozékai vagyunk csupán, eszükbe se nincsen külön utánunknézniük. És hát rinyáltak az osztrákok valaha a versailles-i békeszerződések miatt? Nem rinyáltak. Akkor nyilván nincs is semmi különös ottan. Gonosz a sors, bántja a magyart, nem elegek nekünk a Clemaenceauk.

Másfelől még ha tudnák is, hogy mi volt a helyzet ezzel a Trianon-dologgal, a nyugat akkor se feltétlen kezdene meaculpázni, egész egyszerűen azért, mert ezzel ugyan tenne egy gesztust felénk, viszont beintene az összes szomszédunknak, és ezt nagy pechünkre senki se akarja. Marad a fogaknak az ő csikorgatása.

Mindezek ismeretében tessék hát értelmezni azt, hogy az Express elmagyarázza Trianont. Nem olyan magától értetődő dolog ez, bár nyilván nem is valami hatalmas világszenzáció. Igen ám, de ott a másik riport, a Le Monde-é, történetesen. 9-én kelt, Joëlle Stolz írta, és az a címe, hogy A "magyar kínok" aggasztó öröksége. A cikk azzal a mondattal indul, hogy "A Trianon szóról a legtöbb franciának a vidéki rezidencia jut eszébe, a versailles-i park végében, ahol Marie-Antoinette pásztorosdit játszott." (Na, ezt meg mi nem értjük: Marie-Antoinette a Trianon kastélyok udvarában berendeztetett magának egy farmot, ahol azt játszotta, hogy ő nem királyné, hanem pásztorné.)

A cikk ezután hamar elmegy ugyan az ijesztgetős irányba, de előtte még azt írja, hogy "A Habsburg vereség árát megfizettetve, Magyarországról levágták területének kétharmadát, és szétosztották a szomszédai között: képzeljük el, hogy Franciaország elveszíti nem csak Elzászt és Lotaringiát, de Bretagne-t, Aquitaine-t, és egész Provence-t is". Jó, aztán "ném"-nek írja a nemet a nemnemsohában, de hát semmi sem tökéletes.

Végül a Figaro is közölt egy riportot 9-én. A Stéphane Kovacs (khm) jegyezte, A Jobbik ultranacionalistáinak előretörése című cikk talán a legkorrektebb a három említett riport közül. Az írás ugyan szintén a gonosz nacionalistákra van kihegyezve, viszont viszonylag normálisan írja le a radikalizmus erősödésének az okait, keretesben foglalkozik a korrupcióval, és térképpel érzékelteti a nagy és a csonka Magyarország közötti különbséget, felültetvén azt is, hogy melyik szomszédunknál mekkora magyar kisebbség él. És külön jól esik elolvasni a cikk utáni kommenteket, melyekből kiderül, hogy nem csak minálunk vannak hülyék, mekkora mázli.

***

Nem kell ezeket túldimenzionálni persze, a franciák továbbra sem fogják tudni, mi az a Trianon, se azt, hogy mi mér utáljuk őket. Ami viszont mindenképp pozitív, az az okok iránti érdeklődés: néhány évvel ezelőtt elég lett volna néhány kép a Gárdáról, meg egy rövid sajnálkozás, hogy a magyarok ott a Balkánon milyen primkó nácik lettek hirtelen. Ma meg nem. Ami még mindig kevés lett volna ahhoz, hogy mi posztoljunk az eseményről, de megfogadtuk. Úgyhogy tessék.

A bejegyzés trackback címe:

https://mistinguett.blog.hu/api/trackback/id/tr61914139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2010.04.12. 17:45:59

Örülök. Sejtettem, hogy a Jobbik még megtanítja a franciáknak trianont, de azt nem gondoltam, hogy már az első napon. Ha minden ilyen gyorsan megy, akkor a jövő héten már fellendül a gazdaság is. ;)

TGV 2010.04.12. 18:26:25

neztem a Le Monde internete kiadasat, meg a delet sem erte meg a magyar valasztas a cimlapon, mondjuk egybul az egysoros cimek kozott kezdett.
pedig egy ilyen OVB ize utan a franciak biztos az utcara vonultak volna, ezert en azt hittem, hogy legalabb ez egy kicsit erdekesebbe teszi

nem nemsiker_s 2010.04.12. 18:29:53

Hát, nem ártana az európai közvéleményt több ilyen űjságcikkel tájékoztatni, talán érthetőbb lenne a szomszédainkkal való kisebb surlódásaink háttere, és talán egy kicsit ilyen esetekben jobban felénk hajlana a mérleg nyelve.

Másrészről viszont, a túlzottan részletes tájékoztatás (már akit egyáltalán érdekelne) rávilágítana, mekkora balekok voltunk anno:(

gulasZuppe 2010.04.12. 18:36:21

Lehet hogy franciául kene irni egykét oldalon, pl krucon, azt mindjart lenne erdeklődés, meg, hogy értenék is "mi van" :)

Egyébékén ez máshol is így van, nem tudnak semmit a másikról - pesze azért vannak kivételelek.
De ezen lehet változtatni, 10 - 20 év alatt becsempészni a nemzetközi sajtóba ezt azt (na viszont ilyen téren a jelenlegi magyarellenes lobbi pont az ellenkezőjét teszi az állandó riogatással, a tények és okok fel nem tüntetése vagy ferdítésével).

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 18:43:50

világgá kell kürtölni és párhuzamot kell vonni Izraellel és kártérítést kell követekni a mérhetetlen fájdalomért ami ebben az esetben nagyobb mint a zsidók deportálása!!

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 18:49:25

Én olvastam is a trianoni szerződést,elég nehéz a neten fellelni.Még mindig nem tudom hogy mi volt az ok,ami miatt a magyar delegáció vagy miniszter vagy tudjafene ki,aláírta!Miért írta alá?Nincs az az Isten amiért ilyet aláírnék!

Fittipaldi 2010.04.12. 18:58:40

"És külön jól esik elolvasni a cikk utáni kommenteket, melyekből kiderül, hogy nem csak minálunk vannak hülyék, mekkora mázli."

elolvastam a francia kommenteket, és többnyire értelmesek.
Például nincsenek meglepődve a magyar jobboldal megerősödésén, és európai kontextusba próbálják helyezni az eseményeket, valamint a protekcionizmus és a nemzetállamok megerősödését jósolják Európa-szerte, védekező reakcióként az európai kultúra háttérbe szorulása miatt.
Ők ezt nyilván közvetlenebbül tapasztalják mint mi, mivel a párizsiak fele feka vagy arab - ebben egyelőre "előrébb" tartanak nálunk.

kerecsen2010 2010.04.12. 19:28:06

Pipas: A nap kommentje! :-)

Közöd?? (törölt) 2010.04.12. 19:42:20

marhaság, magyarország akkoriban nem létezett így nem is vehettek el semmit

BKV reszelő 2010.04.12. 19:58:18

Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! Fejsze ! tilalom ! ....ja, most már késő ?

Megfigyelo 2010.04.12. 20:29:22

@Közöd??: Így van. Magyarország, mint a nemzetközi jog alanya megszünt 1541-ben, és a trianoni béke kostituálta újra. Gr. Bethlen István miniszterelnökként még nagyra értékelte, hogy megteremtette Magyarország függetlenségét, persze rögtön hozzátéve, hogy a határokat nem tudja elfogadni. (De persze őt sem kérdezték...)

smoor 2010.04.12. 20:33:15

ha már a nevek helyesírása: nem clemanceau hanem clemenceau.

Rwindx 2010.04.12. 20:37:41

@Közöd??: Akkor tanulj kicsit a dualizmusról... Magyar Királyság volt, melynek ugyanaz volt az uralkodója mint a Ausztriának. Közös (birodalmi) kül- és hadüggyel, minden más független volt. Ennyi.

másikpista 2010.04.12. 20:40:44

Ha a franciák nem akarnak foglalkozni valamivel, hát nem is foglalkoznak vele, ezt volt már alkalmam megtapasztalni. Érvekkel nagyon nehezen kezelhető népség, viszont lehet hatni az érzelmeikre

Úgyhogy ha valaki el akarja mondani nekik a mi Trianon tragédiánkat, nem nagyon érdemes történelemórát tartani, hanem inkább érzelmes regényt kell írni vagy méginkább filmet csinálni ahol romantikusan szenvednek a hősök és hősnők a történelem forgatagában

Amolyan Sissy történetre fogékonyak, nem véletlen hogy - tapasztalatom szerint - ő a legismertebb személy aki valamilyen módon kapcsolható a történelmünknek ehhez a fejezetéhez

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.04.12. 20:57:36

@smoor: Na jó, de mekkora hazafi vagyok, hogy így bosszút álltam.

demagofób 2010.04.12. 21:05:08

Nekem is van egy francia kollegám. A legelején mikor együtt kezdtünk dolgozni, folyamatosan azzal poénkodott, hogy milyen kicsi Magyarország. Eleinte csak mosolyogtam. Aztán előkerült, hogy szívesen lenne Magyarországon hadi tengerész na akkor telt be a pohár és tartottam történelem órát. Aztán jött a meaculpa. Érdekes volt. Mennyivel másabb lett volna a helyzet ha Magyar-Osztrák Monarchia lett volna...

gogo boly 2010.04.12. 21:06:08

HEE! JOO fiuk mindenki hibaas csak a POLITIKUSOK nem!!!!!!!!!!!!!!!!

indapass90210 2010.04.12. 21:23:30

Látott már valaki normális franciát?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.04.12. 22:25:48

@nemsiker_s: Úgy van, és a "balekok" még egy enyhe kifejezés ránk. Az az igazság, hogy mi akkor tökéletesen kiérdemeltük a büntetést, az már más kérdés, hogy minket csatlósként jobban megbüntettek, mint a felbujtó elsőrendűt. Az szerintem is, hogy mondjam, nehezen védhető, hogy Magyarország akkor nem létezett. Több okból is, de ha jól rémlik, a trianoni pofánvágás során egy keveset Ausztriához is átigazoltak belűlünk, aminek, ugye, nem lenne semmi értelme, ha Ausztriát és Magyarországot formailag egy tömbként kezelték volna. Nem, mi vagyunk az idegenek, nem vagyunk nyelvrokonai senkinek, és úgy pattogtunk állandóan, mintha itt megkérdezett volna bennünket bárki is. Hát kihúztuk a gyufát. Akkor is, meg aztán a II. világháborúban is. Mert a mi vezéreink mindig is okosan választottak maguknak pártfogót. Jó, néha nem volt nagy a választék.

@Dövan: A franciákat én csípem. Nem hülyék azok, barátságos népek, és semmivel sem kevésbé nacionalisták, mint mi. A mai átlagfrancia egyébként is pont annyit tehet trianonról, mint az átlagmagyar az I. világháborús szereplésünkről.

Mistinguett, az a "NÉM" nem nagy, csak kis baki, mert ők éppen ezt mondják "nem"-nek. Amíg ez a legnagyobb hiba abban, amit írnak rólunk, addig én boldognak érzem magamat.

másikpista 2010.04.14. 01:18:26

@Androsz: hogy te mennyi hülyeséget összehordasz egyetlen szusszantásra! Mi az hogy megérdemeltük a büntetést? Kitől, miféle igazság nevében?

Franciaországot nem darabolták fel, csak megszállták, pontosabban most kezdik megszállni a még náluk is sötétebb lábúak. Bármennyire ugatnak a gallok, semmivel se különbek az araboknál. Ezt nem a Trianon miatti bosszúság hatására írtam, hanem a személyes tapasztalatok alapján


süti beállítások módosítása